Skydda dig mot företagskapning.

Det ska vara enkelt att starta och driva företag. Tyvärr medför det också att det är enkelt för bedragare att utföra vissa brott, som företagskapning.

En företagskapning innebär att någon sätter sig som företrädare för bolaget på falska grunder. Rent praktiskt kan det vara så enkelt som att förfalska ett stämmoprotokoll och sätta sig själv eller en målvakt som firmatecknare. Detta skickas med en ändringsanmälan till Bolagsverket och vips sitter du själv inte i styrelsen längre. Bedragaren skyndar vidare till din bank för att ta över åtkomsten till ditt konto och föra över allt som går till ett konto utomlands och försvinner sedan.

Låter det för enkelt för att vara sant? Tyvärr är det verklighet. Det händer inte ofta, men arbetet för dig att återställa skadorna tar sedan många gånger längre än vad bedrägeriet tog, om du nu lyckas.

Det du ska göra är att förbereda dig för att en kapning aldrig ska ske.

Hur skyddar du dig?

Det bästa sättet är att du skaffar en digital brevlåda. Då får du direkt meddelande om någon försöker att ändra något hos Bolagsverket. Du måste agera snabbt! Bolagsverket väntar 2 dagen med att registrera en ändring och det är all tid du får.

Om det inte är du själv som skickat en ändring bör du ringa Bolagsverket för att höra vad ändringen avser. Är det något fel ska du meddela dem direkt och de kan ge dig råd om hur du ska gå vidare.

Du får sedan göra en egen ändring på verksamt.se för att lägga tillbaka de rätta uppgifterna. Kontakta även din bank och eventuellt kunder och leverantörer för att berätta vad som hänt. Det är alltså inte så att Bolagsverket stoppar det hela bara för att du ringer och berättar att du blir kapad. Du måste agera själv!

%d bloggare gillar detta: