Corona och de ekonomiska följderna

Jag hoppas att ni alla mår bra och att ni inte har drabbats allt för mycket av Corona. I mitt förra brev tog jag upp några punkter att tänka på som påverkas av viruset. Nu tänkte jag blicka lite längre fram och ta upp några punkter att tänka på för att era företag ska klara sig igenom.

Det är ju klart att detta kan bli ett utdraget förlopp. Man vill inte att alla ska blir sjuka samtidigt så man försöker att hålla nere smittotakten. Följden blir ju att hela förloppet kommer att bli mycket längre och förhoppningen är att inte lika många ska drabbas hårt av sjukdomen. Har vi tur så är det över om någon vecka, men det pratas också om månader och andra våg efter sommaren. Kort sagt så vet man inte. Osäkerheten som det medför gör att ekonomin stannar av. Alla har väl hört att resebranschen drabbats hårt. Man ser att restauranger, frisörsalonger mm är nästan tomma. Fordonstillverkare varslar, till stor del av att underleverantörer inte kan skeppa delar.

Det jag ska fokusera på är osäkerheten. Utgångspunkten är att detta kan bra ut flera månader samt att vi kan gå in i en djup lågkonjunktur.

Likviditet

Ett första steg bör vara att se över sin likviditet. Hur länge klarar vi oss på det och vad kan vi göra för att förbättra den? Vad har vi för kostnader som vi inte kan ta bort (tex hyra och fasta avtal). Finns några avtal vi kan förhandla om eller något vi kan avsluta tillsvidare? Ska vi lämna en preliminärdeklaration för att slippa ligga ute med skatt (kan vara på sin plats för många då resultatet för 2020 kan bli mycket lägre än det ni betalar skatt för).

Permittering

Nya regler för korttidspermittering har kommit. Här finns möjlighet att personal går ner i tid men ändå kan behålla nästan hela lönen på statens bekostnad. Ett bra sätt att minska kostnader men samtidigt en möjlighet att ha sin personal kvar när det vänder uppåt. Se mer om detta på Tillväxtverket.

Småföretag

För er småföretag, speciellt familjeföretagen, så faller det mesta av statens krispaket bort. Det mesta gäller bara större företag och de med anställda utanför familjekretsen. Det är därför extra viktigt att ni har en bra handlingsplan och skaffar er bra koll på er ekonomi. Vänta inte med att agera på de delar som kan göras redan nu.

Kredit

Det följer naturligt att många företag kommer att få det svårt att överleva. Då bör vi se över våra kreditvillkor. Hellre förskottsbetalning än kredit. Hellre kanske mindre leveranser oftare, än en stor. Det för att minska risken för en stor förlust.

Bygga efterfrågan

Något man inte får glömma är intäkterna. Visserligen är det troligt att efterfrågan i stort kommer att sjunka. Fler och fler blir permitterade och osäkerheten är stor, men det kan finnas en hel del att göra när den normala efterfrågan sviker. Restauranger satsar på take away, utbildningsbidrag ställer in sina kursträffar till förmån för webutbildning mm.

Till sist vill jag påminna om att behålla mänskligheten. Alla är oroliga idag. Vissa saker måste man hålla hemligt, men det är ändå viktigt att visa att man tex uppskattar sina medarbetare. De flesta förstår vad som händer och förstår att det även kan komma tråkiga beslut på arbetsplatsen. Det kan vara bra med lite för mycket info istället för att andra ska spekulera själva. Det gäller även kunder och leverantörer. Det kan vara en bra sak att delge era planer så att de i god tid kan få veta om ni tex kommer minska beställningarna framöver.

Vi står givetvis till förfogande om ni vill diskutera och planera åtgärder inför Corona.

%d bloggare gillar detta: