Bestrida faktura

Sommaren är på intåg och den följs ofta av en uppsving av fakturaskojare som försöker lura företagare på pengar. De skickar fakturor på varor och tjänster som aldrig beställts. Skojarna använder lagen som skrämseltaktik och skickar inkassokrav till företag som inte betalar de falska fakturorna. Många betalar tyvärr någon tusenlapp för att bli av med problemet då de tänker att det är enklare än att processa.

Det är dock enkelt att slippa skojarna och inte betala något alls! Vet man att man inte beställt något ska man bestrida fakturan. När du bestridit fakturan så kan inte inkassobolagen göra något mer och frågan måste behandlas i domstol – vilket skojarna aldrig vill.

Så, hur ska du göra?

  • Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriva ”bestrider betalningsansvar – ej beställt”. Bestrid via e-post, fax eller rekommenderat brev. Returnera fakturan till avsändaren och behåll en kopia på det du skickat.
  • Får du en påminnelse, inkassokrav eller brev från Kronofogden ska även dessa bestridas.
  • Gör gärna en polisanmälan då det rör sig om försök till bedrägeri.

Tyvärr har inte staten gjort det lätt för de företag som råkar ut för dessa fakturaskojare – eller bedragare snarare. Lämnas skulden vidare till Kronofogden så får du normalt en betalningsanmärkning direkt vid ansökan om betalningsföreläggandet. Kronofogden bryr sig alltså inte om att kolla med dig först om du bestridit eller liknande. Anmärkningen ligger vanligtvis kvar i 5 år.

Du bör alltså själv hålla koll på om du får någon anmärkning i Kronofogdens register. Enklast görs det genom att e-posta frågan till kontakt@kronofogden.se och ange organisationsnummer och företagets namn. Har du något där som är felaktigt begär du rättelse. Ansökan ska innehålla:

  • Det personnummer eller organisationsnummer uppgifterna avser.
  • De uppgifter hos Kronofogden som avses.
  • De omständigheter som gör att du tycker uppgifterna är felaktiga eller missvisande.
  • Bifoga kvitton eller andra handlingar som bekräftar de omständigheter du anger.
  • Förklara om du har betalat skulden eller om den är återkallad av fordringsägaren (borgenären).

Ansökan skickas till:

Kronofogden
Box 1074
621 21 Visby.

%d bloggare gillar detta: