Skattefri motion och annan friskvård

Cykel

Reglerna för motion och friskvård är nu tydligare än någonsin. Full avdragsrätt och skattefritt för den anställde om de riktar sig till alla anställda, är av mindre värde (max 5000 kr) samt av enklare slag. En billig penning för att hålla personalen frisk och nöjd. Tänk på att även du som ägare i AB omfattas, men driver du enskild firma så omfattas du tyvärr inte alls.

Varför inte göra något tillsammans? Löpträning med ett lopp som mål och avslutning, lära sig segla tillsammans eller körsång på jobbet?

Se till att nyttja möjligheterna!

Det är arbetsgivaren som måste bestämma förutsättningarna. Det går fritt att välja om förmånen ska tillhandahållas på arbetsplats, annan bestämd lokal, genom friskvårdsbidrag där de anställda själva väljer plats och aktivitet eller med friskvårdscheckar som ger tillträde till specifika anläggningar/aktiviteter. Vid samtliga val ska arbetsgivaren bedöma om aktiviteten är av enklare slag för att den ska vara skattefri. Ersättningar över 5000 kr inklusive moms beskattas för den del som överstiger 5000 kr. (Undantaget normalt årskort på gym som kan överstiga 5000 kr men ändå är fullt skattefritt).

Förmånen ska rikta sig till hela personalen oavsett anställningsvillkor. Även vikarier och tillfälligt anställda ska omfattas av erbjudande, som kan ges i annan form som tex klippkort. Föräldralediga och sjukskrivna ska ha samma förmån, men tjänstlediga pga studier eller annat arbete behöver inte inkluderas. För deltidsanställda finns möjlighet att proportionera förmånen efter anställningsgrad (tex 50 % för den som arbetar halvtid). Finns anställda på olika orter bör alla erbjudas förmån i samma grad, men det kan göras på olika sätt. Tex kan ett eget gym finnas på arbetsplatsen på en ort medan andra orter får gymkort.

Begränsas förmånen till vissa grupper blir den skattepliktig för alla. Dock kan förmånen erbjudas i olika former som vi varit inne på ovan. Ytterligare ett exempel är en funktionsnedsatt som kan få utöva sin friskvård i hemmet.

Exempel på aktiviteter som omfattas av skattefrihet är gym, simning, dans, bowling, racketsporter, vanliga lagidrotter och även personlig träning på gym, golfbana eller i ridhus (ej PT i hemmet). Golf på pay and play-banor, driving range och greenfee-avgift ingår numera, såsom ridning, utförsåkning, segling, dykning och kajakpaddling (vissa av dessa är dock så dyra att en hel årsavgift kan leda till att de inte längre är av mindre värde och därmed blir skattepliktiga).

Vidare ingår saker som bla tai chi, yoga, information om stresshantering, kontorsmassage, akupunktur, floating och fotmassage som inte är medicinsk eller innehåller pedikyr. Även graviditetsyoga och profylaxkurs för blivande föräldrar är skattefritt. Vidare omfattas bastu och solarium, kostrådgivning, rökavvänjning och körsång på arbetsplats.

Även en aktivitet som inte anses vara en skattefri motions- eller friskvårdsaktivitet kan vara en skattefri personalvårdsförmån, om den erbjuds vid ett enstaka tillfälle som vid en personalutflykt eller teambildning. Detta kan då gälla t.ex. forsränning eller kanotpaddling.

Arbetsgivaren kan även låna ut utrustning av mindre värde (tex gångstavar) skattefritt och även ge de anställda enklare kläder som tex t-shirt och enklare träningsoverall som är försedd med arbetsgivarens reklamtryck som en skattefri förmån.

Anmälan av lag (eller grupp även om ingen tävlingsklass för lag finns) är skattefri till tävlingar av enklare slag som löpning, cykling och längdskidor, om den riktar sig till alla anställda.

Avslutningsvis några saker som inte omfattas av skattefriheten; friluftsaktiviteter som jakt och fiske, personliga startavgifter, medlemskap eller aktivitet som vid enskilt tillfälle kostar mer än 1000 kr.

%d bloggare gillar detta: