Import

Import, dvs köp från länder utanför EUs momsområde.

Under senaste åren har det blivit vanligare för både privatpersoner och företag att direktimportera varor från länder som Kina. Med handelssidor som Alibaba och Wish har det blivit väldigt enkelt. Vad många inte tänker på är att på priset och frakten ska moms betalas. I många fall även tull.

Det normala förfarandet är att fraktbolaget sköter tullhanteringen och skickar en slutfaktura till köparen. Det är dock köparens ansvar att detta sköts korrekt och att köparen betalar rätt tull och skatt på importen. Det har visat sig att PostNord inte skött detta som det är tänkt. De har därför aviserat att de tänker ta ut en avgift för hanteringen av tulladministrationen. Inget konstigt med det då övriga (DHL mfl) redan tar ut en avgift. Möjligen är det slut på import av de riktigt billiga produkterna, eller så kommer ett nytt upplägg fram så småningom.

Som redovisningskonsult måste bla vi på BoC redovisa momsen på import i momsdeklarationen. Detta för att inte begå ytterligare fel som kan stå er som kund dyrt. Härav kommer också myndigheterna att kunna upptäcka ifall en tulldeklaration inte är lämnad. Vi uppmanar er därför att sköta importen korrekt och lämna en tulldeklaration ifall inte transportören gjort detta (vilket ni ser ifall ni får en faktura eller liknande från dem).

Vi på BoC kan givetvis hjälpa er med detta. Pris: 550 kr/timme (ingår ej i fasta priser).

%d bloggare gillar detta: